Rocken på 80-talet

Det rocken på 50-talet, 60-talet och sjuttiotalet grundade fick på 80-talet bära frukt. För det är 80-talets som räknas som rockens stora era. Under 80- talet så skapades flera subkulturer till rocken såsom Heavy metal, Black metal och trash metal. Många protesterad mot denna form av rockmusik då de ansågs att de hade att göra med satanism, bl a. Twisted sister blev anklagade för att ha hemliga satanistiska meddelanden på sina skivor, vilket inte stämde och Twisted sister blev friade i rätten. Några som däremot sysslade med satanistiska meddelanden var trash metal bandet Slayer som dock inte hamnade i klaveret med rättvisan då denna typ av rock inte nådde den stora massan av folk som vände sig emot detta. Även Black metal tillhörde den lite mer elakare och hårdare metalmusiken.

Det som verkligen slog igenom stort under 80-talet var arenarocken och kungen av denna scen var såklart Bruce Springsteen som drog mängder med publik till enorma arenaspelningar. Även Guns’n Roses och Metallica drog enorm publik. Människor skadades ofta under spelningar p.g.a av det enorma trycket som blev när mycket folk samlades på samma ställe för att röja till hårdrockslåtar.

En annan viktig artist på 80-talet var Alice Cooper med sin något udda skräckrock, han gjorde sig känd för att göra en ordentlig show av sina framträdande då både ormar, blod och annat läbbigt var med i showen. Andra som sminkade och showade på scenen var hårdrocksbandet och numera också kultbanden; Kizz och Twisted sister.

Men sedan så fanns också glamrock banden och till dessa hörde The Scorpions och Def leppard. Ja, det fanns många olika genrer på 80-talet och det var verkligen så att rocken blommade ut på riktigt och tog plats på våra radiostationer, våra scener och i skivaffärerna. Rocken blev mainstreem och något som fler och fler kom att tycka om. Och alla har vi ju vår älsklings rockballad från den här tiden, för 80-talet var verkligen rockballadernas era. Vem har inte dansat en tryckare till en hårdrocksballad med härliga fjärilar i magen. Vilket tryck, vilka känslor och vilket power.

På det glada 80-talet så var du endera synthare med en lång snedlugg eller rufsigt sprayat hår, gärna med lite snyggt markerad eyliner som gick ut nästan till hårfästet. Du älskade då grupper som Depeche mode, Duran Duran eller Kraftwerk. Om du inte var Syntare så var du förmodligen hårdrockare och diggade band som Kizz, Metallica, Guns N’ Roses och Twisted sisters. Det fanns ju såklart pop och punk också men de största huvudgrupperna på 80-talet var just syntbanden och rockbanden.

Några viktiga rocklåtar från 80-talet är:

Where not gonna take itTwisted sister

I wanna rockTwisted sister

PoisonAlice Cooper

Master of puppetsMetallica

OneMetallica

Welcome to the JungleGuns N’ Roses

Sweet child of mineGuns N’ Roses

Rock you like a HurricaneScorpions

Crazy Crazy NightsKizz

Heaven’s on fireKizz

18 and lifeSkid Row

Youth gone wildSkid Row

I remember youSkid Row