Rocken på 60 och 70-talet

Egentligen så kom rockmusiken redan på 50-talet efter att hiten Rock around the clock med Bill Haley kom ut på B-sidan på en LP skiva, efter det så blev DJ Alan Freed inspirerad att mynta begreppet Rock’n Roll. Rockmusikerna på 50-talet var Elvis Presley, Jerry Lee Lewis och Chuck Berry. PÅ 60-talet så ändrade rocken karaktär då den Brittiska invasionen erövrade världen med band som The Rolling Stones, The Beatles, The Animals och The Who. Rocken blev lite tyngre och lite poppigare än innan och kom dessutom ofta i form av ett rockband. I Slutet av 60-talet så slog Jimi Hendrix igenom och uppvisade en gitarr teknik som ingen tidigare skådat. Med Jimi Hendrix så kom också den lite tyngre rocken som vi i dag kallar för hårdrock. Låtar från den här tiden är exempelvis:

I can’t get no (satisfaction)- The Rolling stones

Gimme Shelter- The Rolling Stones

Back in the USSR- The Beatles

Helter Skelter- The Beatles

My generation- The Who

Foxy Lady- Jimi Hendrix

Purple Haze- Jimi Hendrix

Så kom 70-talet och 60-talets rockpop ändrades till den tyngre hårdrocken med band som Led Zeppelin, Black Sabbat och Deep Purple. Under 70-talet så kom också punkrocken i samma sväng som vänsterrörelsen växte sig starkare. Starka protester mot politiker, samhällsprotester och starkt motstånd till kapitalismen. En av de första i denna genre var New york bandet The Ramones, engelska Six pistols och amerikanskan och poeten Patti Smith. Nu var det viktigt att förmedla saker i sina texter. Under den här tiden så utvecklades rocken starkt och flera subgrenar till rock som exempelvis heavy metal, extrem metal och alternativ metal började ta form. Flera stora och viktiga låtar skapade under den här tiden och lika som föregångarna på 50 och 60 talen så är det musik som lever än i dag, låtar som skapade musikhistoria och som älskas av människor runt om i världen. Här nedan så följer några exempel:

Smoke on the waterDeep Purple (en riktigt härlig klassiker)

Stairway to HeavenLed Zeppelin (Har flertalet gånger röstats fram till tidernas bästa rocklåt)

Wheels of ConfusionBlack Sabbath (åtta minuter lång skönhet)

Blitzkrieg BopThe Ramones (En av de första punklåtarna och lika bra i dag)

Cretin HopThe Ramones (Från klassikern Rocket to Russia)

Sheena is a PunkrockerThe Ramones (Riktigt bra låt som det gjorts otalgia covers på)

God save the queenSix Pistols (Klassiker med hårdkokta Johnny Rotten vid micken, låten skapade en storm i brittisk press och flera radiostationer bojkottade låten dagtid, Rotten blev t.o.m knivskuren p.g.a denna låt)

Anarchy in the U.KSix Pistols ( Även denna låt med på Six Pistols debutalbum och faktiskt enda fullängdsalbum, i dag räknad som en av de viktigaste skivorna i musikhistorien).

Sjuttiotalets musik har haft ett stort inflytande på både folket och samhället och räknas därför till det viktigaste årtiondet i musikhistorien. Musik har stor inverkan på oss och förändrar samhällen och är också ett sätt att göra sina röster hörda.