Musik är viktigt för alla

Jag lovar nästan att alla vuxna människor har någon form av relation till musik. Även de som inte är så intresserade av musik har en minnesbank av toner som dyker upp när exempelvis en låt som brukade spelas på mellanstadiediscot dyker upp på radion, eller låten de spelade på smekmånaden på Bali eller kanske en sång som föräldrarna gillade och brukade spela i bilen. Så nog har vi alla kära minnen från musiken. Den är viktig på så många sätt och formar oss och inspirerar oss. En sång med en viktig betydelse eller en vacker text kan etsa sig fast i minnet och stanna kvar där resten av livet, så mycket kan en låt betyda.

I tonåren då vi är som mest sårbara betyder musiken oftast väldigt mycket. Då söker man ofta inspiration och tillhörighet och finner den i en viss grupp, musikstil eller texter. Inspiration som sedan används till den egna klädstilen, till att skriva dikter eller kanske till att skriva egna texter. Musiken kan också användas till att hitta hopp, en ljusning eller en tillhörighet då allt annat i livet känns tufft.

Musiken är också närvarande under livets alla stora händelser. På studenten, på dopet, när vi gifter oss och när någon ska begravas. På den sistnämnda, begravningen, så vill vi gärna hylla den avlidne med en sång denne verkligen gillade eller kanske en sång som fick de anhöriga att minnas den som dött. Väldigt många minnen kopplas ihop med musik, låtar och vackra sånger. Likaväl som att andra sinnen som lukt och känsel också framkalla minnen.

Musik spelas nästan precis nästan överallt. I klädesaffären, på puben, på restaurangen, på discot, i kyrkan, på bussen, på gatorna i storstäderna, på casinot, på flygplatsen- ja ni förstår, vi har det runt om oss hela tiden utan att vi ibland ens tänker på det. Det bara finns där, på alla platser i vårt samhälle, där vi samlas och där vi umgås. Hockeymatcher och fotbollsmatcher, musiken finns där för att skapa trivsel och stämning. Musik ger en känsla av gemenskap.

Musiken har också väldigt starkt inflytande i samhället. Protestsånger, sånger om frihet, om krig, om lidande, om fattigdom, om sjukdom och om svek. Det är sådana gånger som musikens makt verkligen visar sig, hur vi människor samlar ihop oss för att visa vår ståndpunkt för någonting som är viktigt. Hur låtarna sedan sprids genom radiokanaler och tv-program världen över och visar sitt statement.

Musiken kan också göra så att vi känner oss trygga och lugna exempelvis när vi nattar våra små med en vaggvisa. Eller när vi sjunger för någon som är sjuk. En tyst och mörk lägenhet blir inte lika skrämmande om man tänder en lampa och sätter på lite musik, plötsligt så är man inte lika ensam och rädd längre. Toner tröstar och plockar upp oss många gånger då vi känner oss nere.

Det vi vill säga är att musik är viktigt, för oss alla, gammal som ung.